Tamperecool

Saara

“Completing my dissertation was a turning point in my life. It was a huge effort and also quite atypical in the field of political science and international relations. Then, feeling rather liberated as an unemployed person with a doctoral degree, I dared to start criticising the academic world for often exclusively putting men in the spotlight. Through various coincidences, this led to founding a feminist think tank and writing a book. I also started the ‘Congrats, you have an all male panel!’ project, which suddenly spread out into the world. I think it has made a fairly big impact. I’ve received feedback on it from various corners of the world. Many men have also told me how they have now realised that all-male panels are not a good thing. Most of the positive feedback I get is for acting as a public feminist. This feels like a big achievement.”

“Se että sain väitöskirjani valmiiksi, oli käännekohta elämässäni. Se oli valtavan iso työ ja myös aika epätyypillinen kansainvälisen politiikan alalle. Kun minulla työttömänä tohtorina oli sitten aika vapautunut olo, uskalsin ryhtyä kritisoimaan yliopistomaailmaa siitä, että miksi yleensä vain miehiä nostetaan siellä esiin. Tämä johti sitten erinäisten sattumien kautta feministisen ajatushautomon perustamiseen ja kirjan kirjoittamiseen. Aloitin myös Congrats, you have an all male panel! -hankkeen, joka yhtäkkiä levisi maailmalle. Näkisin että sillä on ollut aika isoja vaikutuksia. Olen saanut siitä palautetta eri puolilta maailmaa. Myös monet miehet ovat kertoneet, kuinka he ovat oivaltaneet sen, että pelkistä miehistä koostuvat paneelit eivät ole hyvä juttu. Saan eniten positiivista palautetta juuri julkisena feministinä toimimisesta. Se tuntuu isolta saavutukselta.”