Tamperecool

Joona

“Moving out on my own five years ago changed my life. I lived with my parents until that. After moving out, I had to start living independently, doing all my shopping and such. I’m used to this now, but it felt quite exciting and even scary then. I wasn’t yet aware of everything that an independent life involves. The best thing has been being able to decide myself what to watch on TV or buy from the shop and the fact that my parents are no longer there telling me what to do. My father does still help me take care of my finances, and my assistant visits me a couple of times a week. Other than that, my life is pretty independent.”

“Se muutti elämäni, kun muutin omilleni asumaan viitisen vuotta sitten. Ennen sitä asuin vanhempieni luona. Muuton jälkeen piti itsenäistyä, eli hoitaa itse kaikki kauppa-asiat ja sellaiset. Nythän tähän on jo tottunut, mutta silloin se tuntui aika jännittävältä ja pelottavaltakin. En tiennyt vielä silloin, mitä kaikkea itsenäiseen elämään kuuluu. Parasta on ollut, kun olen voinut itse päättää mitä katsoa televisiosta tai ostaa kaupasta, eivätkä vanhemmat ole enää sanomassa mitä tehdä. Isä kyllä edelleenkin auttaa minua raha-asioissani ja minulla käy avustaja muutaman kerran viikossa. Muuten elämäni on aika itsenäistä.”