Tamperecool

Pirjo

“It’s a good idea to get to know yourself in order to be able to make life choices that feel right for you. At times, you should think about the reasons for your choices and the true nature of your values. Now that I’m getting quite old [laughter], I notice that I’ve made many decisions in my life unconsciously, even though I’ve considered myself highly aware of things. Of course, you’re sometimes forced by circumstances to do things that don’t feel ideal. However, it is possible to select a slightly more challenging path every now and then. After graduating as a Finnish teacher, I immediately moved to Italy and started growing grapes. I could’ve done more things like this in my life.”

“Kannattaa tutustua itseensä, että osaa tehdä omannäköisiä elämänvalintoja. Välillä kannattaa pohtia, miltä pohjalta oikein teen valintojani, ja millaisia arvoni ihan oikeasti ovat. Nyt kun olen jo aika vanha [naurua], huomaan että olen tehnyt elämässäni monia ratkaisuja tiedostamattani, vaikka olen kuvitellut olevani kovinkin tiedostava. Joskus on tietysti pakko olosuhteiden pakosta tehdä asioita jotka eivät tunnu ideaaleilta. Välillä voi kuitenkin valita vähän hankalammankin reitin. Kun valmistuin äidinkielen opettajaksi, muutin heti sen jälkeen viinirypäleenviljelijäksi Italiaan. Olisin voinut tehdä elämässäni enemmänkin tämänkaltaisia asioita.”