Tamperecool

Moji

“Moving to another country and a new life is always a huge challenge. Before moving, I thought that things would go quite easily here. But everything was more challenging than I expected. I had to survive in a new culture without knowing the language at all, and my own background was quite different. Sometimes all this may seem so hopeless that you just feel like giving up. However, I’ve learned that there are certain key things that give you the strength to go on. You should keep a positive mind. Many are prone to complaining about things, such as the cold, darkness and the fact that Finns don’t talk much. You can also see positive aspects in these things. I can see the peace and beauty in winter and darkness. I come from a city with more than 12 million inhabitants, and Finland’s quietness felt really strange at first. Now I can already enjoy this calmness. I visited my old hometown last summer, and the congested streets didn’t feel that nice any more. When you move to a new country, it takes some time until you settle down and adapt. But when this happens, the place becomes your new home. At the moment, I feel at home in Tampere.”

“Muutto toiseen maahan ja uuteen elämään on aina valtava haaste. Ennen muuttoani ajattelin, että asiat sujuisivat täällä aika helposti. Kaikki olikin kuitenkin odotettua haastavampaa. Jouduin selviytymään uudessa kulttuurissa osaamatta lainkaan kieltä, ja oma taustani oli aika erilainen. Joskus tämä kaikki voi tuntua niin toivottomalta, että tekee vain mieli luovuttaa. Olen kuitenkin oppinut, että on avainasioita, joista saa voimaa jatkaa eteenpäin. Kannattaa ylläpitää positiivista mieltä. Monet ovat taipuvaisia valittamaan asioista, kuten kylmyydestä, pimeydestä tai siitä että suomalaiset eivät paljon puhu. Myös näissä asioissa voi nähdä hyvää. Osaan nähdä talvessa ja pimeydessä niiden rauhan ja kauneuden. Olen kotoisin kaupungista, jossa asuu yli 12 miljoonaa ihmistä, ja Suomen hiljaisuus tuntui alkuun todella omituiselta. Nyt osaan jo nauttia tästä rauhasta. Kävin viime kesänä vanhassa kotikaupungissani, ja sen ruuhkaisuus ei tuntunutkaan enää kovin mukavalta. Kun muuttaa uuteen maahan, vie oman aikansa asettua aloilleen ja sopeutua. Mutta kun näin tapahtuu, se on uusi kotisi. Tällä hetkellä tunnen Tampereen kodikseni.”