Tamperecool

Päivi

“I want my life to be nice. We can’t influence everything in our lives, but in the things we can influence, I want to make my own choices. It’s terribly sad to listen to people who think everything is miserable and hear how they hate their job, partner or place of residence. I do understand that you can’t make some magical change in your life that would suddenly change everything for the better just like that. But deciding to stay in an unsatisfactory situation is also a choice. I don’t want to let the difficult experiences in my life define myself, and I’m not a problem that I once had. I want to move on towards everything nice. What kind of a life would be nice – this is worth asking yourself every once in a while. Lately I’ve been thinking whether my life could actually be any nicer than this. Maybe it could, but I’m all excited about even this degree of niceness [laughter]!”

“Haluan että elämäni olisi kivaa. Kaikkeen elämässä emme voi vaikuttaa, mutta niissä asioissa missä voimme, haluan tehdä omat valintani. On kauhean surullista kuunnella ihmisiä joiden mielestä kaikki on surkeasti, ja kuinka he vihaavat työtään, kumppaniaan tai asuinpaikkaansa. Ymmärrän kyllä, että noin vain ei voi tehdä mitään maagista elämänmuutosta, joka muuttaisi kaiken yhtäkkiä paremmaksi. Mutta sekin on valinta, että päättää jäädä epätyydyttävään tilanteeseen. En halua antaa elämäni vaikeiden kokemusten määritellä itseäni, enkä ole se ongelma, joka minulla joskus oli. Haluan kulkea kohti kaikkea kivaa. Millainen elämä sitten olisi kivaa – tätä kannattaa kysyä itseltä aina välillä. Viime aikoina olen miettinyt, että voisiko elämäni enää enempää sitä olla. Ehkä se voisikin, mutta jo tästäkin kivuuden asteesta olen jo ihan fiiliksissä [naurua]!”