Tamperecool

Sanni

“A person I admire is my younger brother Joonas, who is 17 years old. He is fast becoming a poet. We are a really musical family, and we often play music together at family parties, for example. A couple of years ago, when Joonas had his confirmation party, we were under lots of pressure trying to figure out what we would play for him at the event. The most suitable song we could find was ‘Runopoika’ by Aurora: ‘He will be a poet one day, he will make all the violins play. Maybe not a decent man, a cog in the machine, but a rebel instead.’ And that is what he has become! I don’t mean that he has started making trouble or anything, but he thinks about and questions things a lot. He also started showing me his poems. They were a bit clumsy at first, you know what a 15-year-old boy would write, but he has developed a lot. I can see how he is becoming a skilled writer and thinker. I admire the way Joonas observes the world and is capable of expressing himself. The way he treats other people in his poems is really beautiful. I’m proud to be living near a person like him.”

“Ihminen, jota ihailen, on 17-vuotias pikkuveljeni Joonas. Hän on sellainen runopoika. Me olemme tosi musikaalinen perhe, ja soittelemme usein yhdessä esimerkiksi sukujuhlissa. Kun Joonaksella oli rippijuhlat pari vuotta sitten, meillä oli kovat paineet siitä, että mitä soittaisimme hänelle tilaisuudessa. Sopivin kappale mitä löysimme oli Auroran Runopoika: ”Siitä tulee vielä runopoika, laittaa joku päivä kaikki viulut soimaan. Ei tule ehkä kunnon miestä oivaa, yhteiskunnan ratasta vaan kapinoiva”. Sellainen hänestä on kyllä tullut! Ei hän ole heittänyt elämäänsä mitenkään ranttaliksi, vaan hän ajattelee ja kyseenalaistaa paljon. Hän alkoi myös näyttää minulle runojaan. Alussa ne olivat sellaisia 15-vuotiaan pojan hapuiluja, mutta hän on kehittynyt todella paljon. Näen kuinka hänestä on tulossa pätevä kirjoittaja ja ajattelija. Ihailen sitä kuinka Joonas havainnoi maailmaa ja kykenee ilmaisemaan itseään. Se, miten hän käsittelee muita ihmisiä runoissaan, on todella kaunista. Olen ylpeä, että saan elää tällaisen ihmisen läheisyydessä.”